EXPERIÈNCIA PORTALBLAU

EXHAURIT

Una de les novetats del Festival Portalblau és l'organització d'una Passejada Cultural. L'activitat consistirà en una ruta a peu amb diferents parades on els participants podran gaudir d'actuacions en directe a càrrec de diferents artistes.

  • Punt de sortida: Mar d'en Manassa
  • 1era:  Mirador de les Coves - Poesia
  • 2ona:  Moll Grec - Dansa
  • 3era:  Sant Martí d'Empúries - Música

Grups reduïts | Horari: de 19:00 h a 21:00 h | Preu: gratuït | Inscripcions a: [email protected]


Dia i hora 19 jun 2021 - 19:00
Lloc Varis
Ubicació L'Escala

PORTALBLAU MARKET

LLIURE

FIRA DE PRODUCTES MEDITERRANIS - 16 i 17 de juliol

Una altra de les novetats del Festival Portalblau és l'organització d'un Market a la plaça Univers. Els visitants podran trobar una gamma àmplia de productes mediterranis.

ORGANITZA:  Festival Portalblau,  Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l’Escala, L'Oficina de Turisme de l'Escala

Horari: de 19.00 a 00.00

Gratuït

Dia i hora 16 jul 2021 - 19:00
Lloc Passeig de Riells
Ubicació L'Escala

HOMENATGE A JOAN MARGARIT

EXHAURIT

Des de la segona meitat del segle XX alguns poetes han aconseguit una dimensió popular que va molt més enllà dels lectors habituals d’aquest gènere. Va passar amb Salvador Espriu entre els qui s’oposaven al franquisme. Després autors com Miquel Martí i Pol o Joan Margarit han sabut mantenir en tota la seva intensitat aquest lligam entre una obra poètica sòlida i una àmplia realitat humana que s’hi reconeix. L’obra dels grans poetes, com la dels músics o els artistes, ens fa sentir units a una mirada que travessa els segles, que ens fonamenta i que ens arrela. Per afrontar el repte de continuar existint amb lucidesa, ens cal sentir-nos acompanyats en la reflexió i en la recerca de sentit. La poesia de Joan Margarit ens hi ha ajudat.

Des del Festival Portalblau volem recordar-lo i reivindicar-ne l’obra i la personalitat, que va més enllà de la literatura, perquè, a més d’escriptor, va ser un arquitecte eminent i un prestigiós professor universitari. L’arquitecta Maria Rubert de Ventós i el poeta Carles Duarte ens acostaran des de l’amistat que hi tenien, el perfil d’aquesta figura clau de la nostra vida col·lectiva i ens en llegiran alguns dels poemes més representatius.

Aquest acte és gratuït, però cal fer reserva a través de l'enllaç.

Dia i hora 17 jul 2021 - 19:30
Lloc L'Alfolí de la Sal
Ubicació L'Escala

CIA EL PALLER - Caterina Albert i Paradís

EXHAURIT

La Companyia El Paller en col·laboració amb els Mals Endreços i Txema Alabert presenten Caterina Albert i Paradís. Una estrena exclusiva del Festival Portalblau. Un espectacle site específic de dansa contemporània i composició musical en viu, ideat i creat per al Cementiri Mariner de l'Escala.

L'espectacle dibuixa un recorregut que desperta l'esperit de na Caterina Albert als i a les visitants que passegin pel Cementiri Mariner. La llum, el so i la música creen un ambient que endinsa a l'espectador, a través del moviment i de la dansa, en la complexitat de la vida de l'autora: la lluita d'una dona i la seva identitat atrapada en la figura d'un home per a fer realitat el seu somni. Fer i ser en un món on no es reconeix, ni tan sols es contempla, la intel·lectualitat de la dona. Aquest espectacle és un homenatge a na Caterina Albert i Paradís, a la dona d'aquell temps, a la dona de tots els temps.

Dia i hora 23 jul 2021 - 21:30
Lloc Cementiri Mariner
Ubicació L’Escala

MIREA CALAFELL i BJÖRT RÙNARS - Varosha

EXHAURIT

Després de Tantes mudes (2014), mereixedor de la Lletra d’Or al millor llibre publicat en català, Mireia Calafell ha publicat l'any 2020 Nosaltres, qui (LaBreu), premi Mallorca de poesia i poemari a partir del qual s'estructura l'espectacle de música i poesia Varosha. En escena, l'acompanya la violoncel·lista i compositora islandesa Björt Rùnars amb el seu violoncel, un teclat i pedals per fer loops electrònics. 

Juntes, proposen un recorregut que duu per títol el nom del qual fou un dels destins turístics més concorreguts de Xipre i de tota la Mediterrània a finals dels 60 i que, amb la invasió turca del 74, quedà deshabitat. Des de llavors, és una ciutat fantasma. Representa avui la lògica pròpia d'una manera d'entendre el món com a lloc que pot ser devorat –amb el turisme, amb una guerra– i, al mateix temps, el misteri i la bellesa contradictòria d'un espai que, pel fet de poder ser habitat altra vegada, permet pensar una nova manera de fer, de ser, de dir-nos. De preguntar-nos qui som nosaltres, qui. El recentment restaurat espai del Clos de Pastor serà l'escenari que acollirà el recital de poesia programat dins del festival Portalblau.

Dia i hora 24 jul 2021 - 21:00
Lloc Jardí Clos del Pastor
Ubicació L’Escala

MANUEL FORCANO I MAHI BINEBINE - Conversa literària

EXHAURIT

L'escriptor, pintor i escultor marroquí originari de Marràqueix Mahi Binebine (n. 1959), és també un dels més prestigiosos novel·listes marroquins actuals. La seva obra literària reflecteix els problemes socials més greus que afecten la riba sud de la Mediterrània com les màfies, l'islamisme violent, la discriminació de les dones, la immigració il·legal o la repressió política, entre les quals poden citar-se Polen, La patera, El Bufón del Rey, i la seva darrera novel·la El Carrer del Perdó(Angle Editorial, 2020). La seva literatura de denúncia ha provocat que hagi residit molts anys a l'estranger, però l'any 2002 va tornar al Marroc, on se li han reconegut els mèrits artístics i literaris.

El seu traductor al català, el poeta Manuel Forcano, l'entrevistarà perquè desplegui davant nostre els angles secrets d'aquest creador d'imatges i d'històries d'un novel·lista d'una tradició literària veïna, enorme, espectacular, però molt desconeguda encara a casa nostra.

Activitat vinculada al Festival Mot Girona-Olot de Literatura dedicat a “La Mediterrània: un mar de paraules”.

AQUESTA ACTIVITAT HA QUEDAT AJORNADA FINS A NOVA DATA.

Dia i hora 25 jul 2021 - 19:30
Lloc L'Alfolí de la Sal
Ubicació L'Escala

FAULA D'ORFEU - Trobada poètica i musical

COMPRAR

Amb una estructura que recorda la d’un oratori musical i amb un contingut que la converteix en un autèntic testament literari, Faula d’Orfeu és possiblement la composició més coneguda del poeta rossellonès Josep Sebastià Pons (1886-1962) i un dels cims de la poesia catalana contemporània. Un poema fortament existencial on, en els seus més de tres-cents versos, Pons evoca Elena, la muller morta trenta anys abans, en un darrer intent de desafiar l’oblit i prenent com a model el mite grec de la davallada d’Orfeu al món dels morts per recuperar Eurídice, un tema amb una àmplia tradició literària i musical.

Després d’una presentació inicial, els actors i els músics oferiran al públic una lectura dramatitzada expressament creada per a Portalblau d’aquest clàssic de les lletres catalanes i universals.

Dia i hora 29 jul 2021 - 21:30
Lloc Mar d'en Manassa
Ubicació L'Escala

SUU - Actuació especial Portalblau

EXHAURIT

Qui no coneix la Suu? Podem comptar amb els dits de la mà les persones que encara no han sentit la seva meravellosa veu embolcallada per les notes de l'ukulele que sempre l’acompanya. I és que la Suu és una de les artistes catalanes més seguides i escoltades de l’actualitat. L’any 2020 va publicar el seu segon disc Ventura, produït pel músic Carlos Sadness i va presentar el seu primer llibre Fauna o amor, un poemari que agrupa les "cançons més personals, les que no s'ha atrevit a cantar”. 

La Suu emprèn el 2021 amb més força que mai i arriba al Festival Portalblau per oferir una actuació especialment dissenyada per l’ocasió, on combinarà el seu impecable directe amb un recital de peces seleccionades del seu poemari. Una ocasió única per viure la Suu més íntima al meravellós escenari de la Mar d’en Manassa.


Dia i hora 30 jul 2021 - 21:00
Lloc Mar d'en Manassa
Ubicació L’Escala

MANU GUIX - Una nit amb Manu Guix

EXHAURIT

Manu Guix és un dels grans intèrprets i compositors del nostre país, amb una llarga trajectòria en la qual ha publicat cinc treballs discogràfics en solitari. Una altra de les seves grans facetes és la seva activa participació en els musicals, tant en qualitat de compositor, com de productor i director musical. L'èxit de tots els seus treballs en el món de les arts escèniques li ha atorgat un gran nombre de nominacions i premis en certàmens tan prestigiosos com el MAX o el Butaca. Paral·lelament, també ha participat en diversos programes de televisió i ràdio. 

Manu Guix actuarà a l'escenari de la Mar d'en Manassa per oferir un concert molt especial on repassarà la seva carrera artística. Un concert on el públic del Festival Portablau podrà participar escollint de forma lliure el repertori. Una nit per gaudir d’aquest gran artista i el seu piano en una vetllada propera, emotiva i exclusiva.


Dia i hora 31 jul 2021 - 21:00
Lloc Mar d'en Manassa
Ubicació L’Escala

JUDIT NEDDERMANN - Presentació Aire

EXHAURIT

La cantant i compositora Judit Neddermann és una de les millors veus de la seva generació. Al Festival Portalblau, presentarà les cançons del seu quart disc Aire, una obra que arriba després de la seva col·laboració amb Alejandro Sanz a “Este segundo”. Aquest duet ha suposat un punt d’inflexió en la carrera de Neddermann, obrint-li les portes del mercat internacional.

Malgrat aquest salt, Neddermann continua sent fidel a si mateixa i en el seu últim treball es reafirma com una cantautora capaç de fer servir la introspecció com a motor creatiu. Les seves cançons dibuixen un univers sonor, propi i personal, que gira al voltant de la cançó, els sons del món i el folk nord-americà. Un concert molt esperat a l’escenari de la Mar d’en Manassa.

Dia i hora 1 ago 2021 - 21:00
Lloc Mar d'en Manassa
Ubicació L’Escala

ALBA CARMONA - Presentació Canciones de Folklore

EXHAURIT

Estudiosa de la música d'arrel, Alba Carmona s'ha mogut durant anys entre els sons de les diferents músiques populars i la música moderna. Ha trepitjat una infinitat d'escenaris amb artistes amb els quals no ha parat d'aprendre i compartir; Perico Sambeat, Carlos Saura, Chano Dominguez, Las Migas, Mauricio Sotelo ...

Canciones de folklore és un homenatge als cants populars. A la riquesa i la personalitat de la música de tradició oral. El poble canta i balla per divertir-se, però també ho fa com a ritual, com a creença i concepció ideològica, com a reclam i queixa, com a manifest de l'amor.  L'element indispensable i més primitiu d'aquest gènere ha estat la música vocal i per tant la cançó.

Aquest espectacle parteix de la música tradicional espanyola i el flamenc, i viatja cap a diversos llocs del món on els paisatges sonors es transformen, però mantenen totes aquestes essències en comú. La Mar d'en Manassa serà l'escenari on l'Alba Carmona presentarà  el seu darrer disc. Un repertori de cants sefardites, andins, llatinoamericans i espanyols, i des d’una lectura contemporània, Carmona mostra la riquesa i personalitat de la música de tradició oral.

Dia i hora 2 ago 2021 - 21:00
Lloc Jardí Clos del Pastor
Ubicació L'Escala

DAFNÉ KRITHARAS - Presentació Varka

AJORNAT

Nascuda el 1992 a París, de pare grec i mare francesa, la inspiració de Dafné Kritharas es troba a la cruïlla del món oriental i occidental. Va créixer amb el so de cançons judeo-espanyoles i va estar molt influenciada per La Rebétiko, l'estil de música tradicional grec on el cant s'imposa com un segon vent.

Dafné Kritharas canta amb naturalitat, instintivament i amb tota la seva força. Adepta a la transmissió de cançons per tradició oral i l'encreuament d'estils, ha viatjat pels Balcans, Grècia i Anatòlia fins a les fronteres de Síria per absorbir-se de cançons en diversos idiomes, en viatges musicals. Canta en grec, espanyol, francès, bosnià i turc, sintonitzant amb els viatges i els descobriments que comparteix amb el guitarrista i compositor Paul Barreyre.

L'artista actuarà per primera vegada al país i ho farà a l'escenari de la Mar d'en Manassa, dins del Festival Portalblau, presentant el seu disc Varka que sortirà l'octubre d'aquest mateix any.

AQUESTA ACTIVITAT HA QUEDAT AJORNADA FINS A NOVA DATA.

Dia i hora 3 ago 2021 - 21:00
Lloc Mar d'en Manassa
Ubicació L'Escala

COR DE TEATRE - Ombres i Llum

EXHAURIT

Els éssers humans hem inventat l’amor i l’odi, la compassió i la indiferència, l’amabilitat i l’agressivitat, l’amistat i la discòrdia. Cada generació ho ha expressat a la seva manera i n’ha deixat testimoni amb els seus fets, amb les seves imaginacions i amb els productes d’aquestes imaginacions: les obres artístiques. Podríem dir que són les ombres del passat.

A Ombres i Llum, el diàleg del cant a capella d’obres excel·lents d’èpoques diverses, en espais nobles que guarden empremtes del passat, Cor de Teatre mostra com estimem i com odiem, com acariciem i com agredim, com plorem i com fem festa les dones i els homes d’avui.

Al Festival Portalblau s’estrena la Variació II en la qual les ombres que reviuen són tres dones gregues: Antígona, Cassandra i Lisístrata. Una actuació que emocionarà al públic per la seva originalitat i el seu poder visual i musical.

Dia i hora 5 ago 2021 - 21:30
Lloc Claustre del MAC-Empúries
Ubicació Empúries

MARIA ARNAL I MARCEL BAGÉS - Presentació CLAMOR

COMPRAR

Omnipresent a les llistes de millors discs nacionals de la dècada, 45 cerebros y 1 corazón (2017 ) és un dels debuts clau del segle XXI a la Península Ibèrica. Ratificat per una dotzena de guardons que inclouen, entre d’altres, quatre Premis MIN, l’aparició de Maria Arnal i Marcel Bagés va ser el passaport per a un llarg centenar i mig de concerts arreu del món.

Dos anys i mig després Maria Arnal i Marcel Bagés tornen al Festival Portalblau amb el seu esperat segon disc CLAMOR. Una obra composada, enregistrada i produïda entre Barcelona i Atenes al costat de David Soler. Aquest treball redimensiona el concepte de tradició i l'introdueix definitivament a l’endemà. Una aposta per al llenguatge universal de l’emoció que amplia la seva combinatòria en un nou projecte que ara ens presenten. Pulsió electrònica en cançons sobre els desafiaments humans i no humans d’un futur més incert que mai.

Una experiència per gaudir del directe en el marc incomparable de l’escenari del Fòrum Romà d’Empúries.

Dia i hora 6 ago 2021 - 22:00
Lloc Fòrum Romà
Ubicació MAC Museu d'arqueologia de Catalunya - EMPÚRIES

ANDREA MOTIS I RANDY GREER - Presentació A Swingin Story

COMPRAR

Amb només quinze anys estrenava el seu primer disc amb la complicitat del seu mentor Joan Chamorro i des d’aleshores, Andrea Motis no ha deixat de créixer com a artista. Per aquest motiu, s’ha guanyat a pols el títol de gran jazzwoman del nostre país. Aclamada no només a escala estatal, sinó també pels principals festivals de jazz d’arreu del planeta.

Aquest any edita el seu nou treball A Swingin Story i convida el vocalista Randy Greer (nét de Sonny Greer, el famós bateria de Duke Ellington), serà l'únic concert que faci aquest estiu amb aquest format. Motis ens oferirà per primera vegada en la seva trajectòria un duo femení-masculí, un programa ple de contrasts vocals. Amb Ella Fitzgerald i Louis Armstrong com a referència, Motis fa així realitat la seva idea de col·laborar en format de duo vocal amb un artista de gran veu i registre masculí. Serà l'únic concert que faci aquest estiu amb aquest format.

Una nit plena de talent i bona música que el Festival Portalblau acull en un dels seus escenaris més imponents, el Fòrum de la ciutat romana d’Empúries.

Dia i hora 7 ago 2021 - 22:00
Lloc Fòrum Romà
Ubicació MAC Museu d'arqueologia de Catalunya - EMPÚRIES

EL POT PETIT - El Pot Petit en concert

COMPRAR

El Festival Portalblau presenta El Pot Petit en concert. Un espectacle molt festiu que combinarà la música i els titelles, amb els millors temes dels seus quatre discos. El Fòrum Romà d’Empúries serà el marc escollit on petits i grans passaran una molt bona estona. Amb més de 15.000 còpies venudes, 600 concerts i milions de visualitzacions al seu canal de YouTube i nombrosos seguidors a les xarxes socials.

El Pot Petit és un dels grups de referència dins l'àmbit de la música per a públic familiar. Tots els seus treballs discogràfics han tingut una molt bona acollida, aconseguint que les seves cançons formin part del dia a dia de moltes famílies.

Els nens i nenes de 0 a 3 anys tenen l'accés gratuït sempre que NO ocupin seient.

Dia i hora 12 ago 2021 - 20:00
Lloc Fòrum Romà
Ubicació MAC Museu d'arqueologia de Catalunya - EMPÚRIES

MAGÍ SERRA & ANAMARIA KLAJNščEK - COSSOC

COMPRAR

Cossoc és un duet de dansa per carrer. Una col·laboració entre un ballarí de Catalunya i una ballarina d'Eslovènia. És una coreografia hipnòtica plena d'imatges suggerents del que poden fer dos cossos en constant equilibri. Un moviment de recerca sobre la complexitat i la simplicitat d'una relació. Una finestra d'observació i curiositat per l'espectador, frontera entre un espai públic i privat.

Establint una relació íntima, els dos intèrprets creen una connexió forta, des d’on poder interpel·lar l'entorn i integrar-se amb l'espai. La peça porta al públic per un camí de calma i escolta. Potser la peça no és res més que la recerca d'un lloc on trobar-se amb tranquil·litat.

Cossoc vol deixar una empremta en el record del públic creant un viatge a través de les emocions i deixar espai per a una sensació de contemplació col·lectiva.

Anamaria i Magí van començar a treballar junts fa tres anys, i COSSOC és la seva primera peça completa. La peça neix del seu interès comú en una recerca fora l'espai habitual del teatre. La Muralla Grega d’Empúries ha estat l’espai especialment escollit.

És una actuació en col·laboració amb el Festival Sismògraf d’Olot


Dia i hora 12 ago 2021 - 21:00
Lloc Muralla grega d'Empúries
Ubicació MAC Empúries - L'Escala

OQUES GRASSES - Presentació A tope amb la vida

EXHAURIT

Amb Fans del Sol (2019), Oques Grasses van esdevenir un dels millors grups del país. Un àlbum ple de temes que eren autèntics himnes per més d'una generació. El seu directe, amb una producció colossal i unes lletres extraordinàries, va marcar un abans i un després de l'escena actual. L'any 2020 es van tancar a l'estudi per enregistrar el seu nou disc i cinquè de la seva carrera artística. Un treball fet a consciència i treballat a foc lent; un pas de gegant creat amb produccions insòlites i lletres excepcionals.

Amb el disc acabat de sortir del forn, Oques Grasses actuaran al Festival Portalblau per primera vegada, i ho faran a l'escenari del Fòrum Romà d'Empúries. Una nit on el grup osonenc delectarà a tots els assistents amb el seu nou i esperat directe.

Dia i hora 13 ago 2021 - 22:00
Lloc Fòrum Romà
Ubicació MAC Museu d'arqueologia de Catalunya - EMPÚRIES

MANEL - Per la bona gent

EXHAURIT

Després d’assolir el número 1 a les llistes de vendes (físic i streaming) amb Per la bona gent (Ceràmiques Guzmán, 2019) –i convertir-se en l’únic artista que ho aconsegueix quatre vegades consecutives amb discs cantats en català–, Manel van començar una gira que quedaria fatalment interrompuda per la pandèmia. Lluny d’acomodar-se, la banda barcelonina va tornar als escenaris a mitjans de 2020 amb el millor espectacle de la seva carrera i va aprofitar per rematar tres cançons inèdites.

Els Manel tornaran al Festival Portalblau a l'escenari del Fòrum Romà d’Empúries, per posar en escena les cançons del seu darrer disc Per la bona gent. Un viatge al·lucinant a cavall d'un so personal i absolutament intransferible. Electrònica, tradició i elements del classicisme hip-hop (l’ús del sampler) i del present urban, per demostrar que, de Manel, només se'n pot esperar el més inesperat.

Dia i hora 14 ago 2021 - 22:00
Lloc Fòrum Romà
Ubicació MAC Museu d'arqueologia de Catalunya - EMPÚRIES

MIKI NÚÑEZ - Presentació Iceberg

COMPRAR

Miki Núñez, exconcursant d'Operación Triunfo i finalista d'Eurovisió actuarà al Festival Portablau per presentar el seu segon i esperat disc Iceberg.

El cantant de Terrassa pujarà a l’escenari del Fòrum Romà d’Empúries, on cantarà les seves noves cançons plenes d’optimisme i energia i on també repassarà els èxits del seu primer treball Amuza. Un so, influït pel soul, el reggae o el pop llatí, que convertirà aquest dia en una festa inoblidable.

Un concert fi de festa, que tancarà la 14 edició del Festival Portalblau.

Dia i hora 15 ago 2021 - 22:00
Lloc Fòrum Romà
Ubicació MAC Museu d'arqueologia de Catalunya - EMPÚRIES