Portalblau és un festival únic. Referent en el circuit dels festivals que es fan arreu del país. Singular per la bellesa de l’entorn que l’acompanya i pels escenaris on es fan les activitats culturals. Tots ells espais d’alt valor i interès patrimonial.

El meravellós escenari de la Mar d’en Manassa, un autèntic balcó amb les vistes posades a la Mediterrània; l’imponent Fòrum de la ciutat romana d’Empúries, històric punt de trobada ple de vida i centre neuràlgic de la ciutat romana; l’Alfolí de la Sal, edifici històric del s. XVII declarat Bé Cultural d’Interès Nacional; el Cementiri Mariner, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, i el Jardí Clos del Pastor, edifici declarat Bé Cultural d’Interès Local. Tots ells punts emblemàtics del municipi de l’Escala.

Tots aquests espais narren la importància del llegat històric del qual som hereus. La importància del paisatge com a part indispensable en l’evolució social i cultural. La porta d’entrada de la cultura grega i romana a la península Ibèrica. La riquesa de la cultura mediterrània com a resultat de l’intercanvi constant.

En aquesta edició el Festival presentarà més escenaris que mai. Tots ells singulars, de gran bellesa i plens d’història.

Cementiri Mariner

Carrer del Garbí, 15 - L'Escala

Situat al carrer Garbí, número 15, és una joia de l'arquitectura popular mediterrània d’estil neoclàssic, amb els característics nínxols rematats amb triangles i emblanquinats de calç. Es va edificar el 1835 i consta d’un atri d’entrada, un segon recinte amb gran densitat de nínxols i un tercer amb quatre panteons. Víctor Català hi fou enterrada el 1966. Aquest conjunt d’arquitectura popular d’estil neoclàssic, declarat monument el 1974 i actualment Bé Cultural d’Interès Nacional, és únic en la seva categoria a la Costa Brava.

Jardí Clos del Pastor

Passeig Lluís Albert, 11 - L’Escala

Casa i jardí que van ser donats per Antònia Bartomeu i Baró, de Reus, a l’escriptora Caterina Albert (Víctor Català) en reconeixement a la seva activitat literària. Des de 1975 el seu nebot Lluís Albert el tingué obert al públic com a Museu-Arxiu Víctor Català.  L’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Local, és ara propietat de l’Ajuntament de l’Escala, i es troba en fase de rehabilitació, restauració i museïtzació. 

Mar d'en Manassa

Ronda Mar d'en Manassa s/n - L'Escala

La Mar d’en Manassa és un dels racons més preuats del litoral de l'Escala, amb unes vistes úniques i de gran valor natural. Si el dia és clar, es pot veure Empúries i la Badia de Roses (una de les 43 Badies Més Belles del Món). La Mar d’en Manassa és l’espai escollit pel festival Portalblau per realitzar alguns dels concerts. A la caiguda del sol s’obren les portes al públic: una hora màgica on els colors tenyeixen el paisatge, dibuixant autèntiques obres d’art i experiències úniques.

Plaça Univers

Passeig de Riells - L'Escala

El passeig de Riells està dedicat a la figura del Petit Príncep. Assegut sobre un mur de pedra, contempla immòbil cada sortida del sol de la Costa Brava. A pocs metres es troba la guineu , que sembla guaitar quelcom en l'horitzó. Més endavant una rosa a terra, un baobab, unes roques volcàniques... La Plaça Univers de l'Escala acollirà per primera vegada el Portalblau Market.

MAC - Empúries / Claustre

Av/ Puig i Cadafalch, s/n - L'Escala

Un altre dels espais escollit enguany pel festival Portalblau ha estat el Claustre de l'edifici que acull els espais museístics i els serveis de la seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Empúries. Un edifici construït sobre l'antic convent servita de Santa Maria de Gràcia, fundat el 1606 sobre una ermita ja existent i que fou abandonat el 1820 a causa de la desamortització. Les instal·lacions del museu s'ampliaren per poder mostrar les troballes més rellevants que avui formen part de les col·leccions del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Empúries.

MAC - Empúries / Muralla de la ciutat grega

Av/ Puig i Cadafalch, s/n - L'Escala

Durant la primera meitat del segle VI aC, els comerciants grecs originaris de Focea s'establiren sobre un petit promontori estratègicament situat a l'extrem sud del golf de Roses, la Palaia Polis. La ciutat grega d'Empòrion va créixer més tard al sud de l'antiga badia natural, tot esdevenint un enclavament portuari amb un paper clau en el comerç grec a l'occident de la Mediterrània.  L'any 218 aC el port emporità és utilitzat com a punt d'entrada a península. La Muralla de la ciutat Grega d’Empúries formava part del sistema defensiu de la ciutat.

MAC - Empúries / Fòrum Romà

Av/ Puig i Cadafalch, s/n - L'Escala

Entre els segles I aC i II dC, el Fòrum Romà va ser el centre polític, religiós i alhora econòmic on s’aixecaven els principals edificis públics de la ciuta. Edificis com la basílica i la cúria, o fins i tot el temple capitolí. En aquesta edició del Festival Portalblau, el Fòrum Romà serà l'espai escollit que farà d'escenari per dels concerts més nombrosos. 

Moll Grec

Passeig Dr. Pi i Llussà - L'Escala

Una construcció majestuosa, de 432 metres de llargada i amb dos mil anys d’història entre les seves roques, aquest moll hel·lenístic recorda als banyistes que aquesta va ser la porta d’entrada i sortida de les civilitzacions grega i romana a la península Ibèrica. Sota l’aigua que l’envolta, encara s'hi conserven velles estructures d’aquest important antic port, bona part del qual va quedar colgat per la terra amb el pas dels segles.

La Casa del Servei Forestal

Passeig Miranda, 1 - L'Escala

Construïda el 1910, està situada al costat de l'església de Sant Martí d'Empúries i actualment acull la seu de la Fundació Iberia Graeca. La façana principal té un estil que barreja elements de caràcter modernista. La façana lateral i posterior, en canvi, s'obren amb unes galeries rectangulars i amb vitralls al pis superior que recorden l'art decó. Està inclòs en l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

L'Alfolí de la Sal

Carrer Alfolí, nº 6 - L'Escala

L'Alfolí de la Sal és un edifici històric construït a finals del segle XVII. Va ser el gran magatzem de sal i d'altres mercaderies que arribaven per mar quan la sal era monopoli reial. Des d'aquest edifici, la sal era distribuïda cap a la resta de poblacions de l'interior de Catalunya. L'Alfolí va ser l'impulsor del creixement econòmic i demogràfic de l'Escala al segle XVIII. L'edifici, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, és un important punt d'irradiació cultural, amb sales d'exposicions i concerts i un museu per conèixer la història local.