Portalblau és un festival únic. Referent en el circuit dels festivals que es fan arreu del país. Singular per la bellesa de l’entorn que l’acompanya i pels escenaris on es fan les activitats culturals. Tots ells espais d’alt valor i interès patrimonial.

El meravellós escenari de la Mar d’en Manassa, un autèntic balcó amb les vistes posades a la Mediterrània; l’imponent Fòrum de la ciutat romana d’Empúries, històric punt de trobada ple de vida i centre neuràlgic de la ciutat romana; l’Alfolí de la Sal, edifici històric del s. XVII declarat Bé Cultural d’Interès Nacional; el Cementiri Mariner, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, i el Jardí Clos del Pastor, edifici declarat Bé Cultural d’Interès Local. Tots ells punts emblemàtics del municipi de l’Escala. Tots aquests espais narren la importància del llegat històric del qual som hereus. La importància del paisatge com a part indispensable en l’evolució social i cultural. La porta d’entrada de la cultura grega i romana a la península Ibèrica. La riquesa de la cultura mediterrània com a resultat de l’intercanvi constant.

L'Alfolí de la Sal

Carrer Alfolí, nº 6 - L'Escala

L'Alfolí de la Sal és un edifici històric construït a finals del segle XVII. Va ser el gran magatzem de sal i d'altres mercaderies que arribaven per mar quan la sal era monopoli reial. Des d'aquest edifici, la sal era distribuïda cap a la resta de poblacions de l'interior de Catalunya. L'Alfolí va ser l'impulsor del creixement econòmic i demogràfic de l'Escala al segle XVIII. L'edifici, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, és un important punt d'irradiació cultural, amb sales d'exposicions i concerts i un museu per conèixer la història local.

La Riba

La Riba - L'Escala

L'espai de la Riba neix a mitjans del segle XX, per cobrir les necessitats del port pesquer, en aquells moments situat a la Platja, al centre del nucli antic. Amb el trasllat del port a la seva ubicació actual i l'aparició del turisme, la Riba passa a convertir-se en un aparcament a primera línia de mar, fins que el 2015 s'inicia la reforma del front marítim del nucli antic, que fa que aquest espai sigui una gran zona per als vianants i un excel·lent escenari on fer-hi accions culturals, com per exemple algunes de les actuacions del festival Portalblau.

Plaça Víctor Català

Plaça Víctor Català, L'Escala

La plaça està dedicada a Caterina Albert i Paradís (l'Escala, 1869-1966) coneguda amb el sobrenom de Víctor Català, una de les escriptores catalanes més importants de tots els temps, autora d'obres cabdals com Solitud. A la plaça hi ha algunes cases d'interès, com la Fonda o can Sureda, d'inicis del segle XX.


Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries

MAC Empúries – L’Escala – Puig i Cadafalch s/n

Davant el mar Mediterrani, en un paratge natural d'excepcional bellesa, descansa el conjunt arqueològic d'Empúries que forma una de les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya/ MAC.  Un dels escenaris més privilegiats de la nostra història. Porta d’entrada de la cultura grega i romana, Empúries és l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica, on conviuen les restes d’una ciutat grega amb les restes d’una ciutat romana. 

Claustre | MAC-Empúries

Av/ Puig i Cadafalch, s/n - L'Escala

Un altre dels espais escollit enguany pel festival Portalblau ha estat el Claustre de l'edifici que acull els espais museístics i els serveis de la seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Empúries. Un edifici construït sobre l'antic convent servita de Santa Maria de Gràcia, fundat el 1606 sobre una ermita ja existent i que fou abandonat el 1820 a causa de la desamortització. Les instal·lacions del museu s'ampliaren per poder mostrar les troballes més rellevants que avui formen part de les col·leccions del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Empúries.

Mar d'en Manassa

Ronda Mar d'en Manassa s/n - L'Escala

La Mar d’en Manassa és un dels racons més preuats del litoral de l'Escala, amb unes vistes úniques i de gran valor natural. Si el dia és clar, es pot veure Empúries i la Badia de Roses (una de les 43 Badies Més Belles del Món). La Mar d’en Manassa és l’espai escollit pel festival Portalblau per realitzar alguns dels concerts. 

A la caiguda del sol s’obren les portes al públic: una hora màgica on els colors tenyeixen el paisatge, dibuixant autèntiques obres d’art i experiències úniques.

Jardí Clos del Pastor

Passeig Lluís Albert, 11 - L’Escala

Casa i jardí que van ser donats per Antònia Bartomeu i Baró, de Reus, a l’escriptora Caterina Albert (Víctor Català) en reconeixement a la seva activitat literària. Des de 1975 el seu nebot Lluís Albert el tingué obert al públic com a Museu-Arxiu Víctor Català. 

L’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Local, és ara propietat de l’Ajuntament de l’Escala, i es troba en fase de rehabilitació, restauració i museïtzació. 

Camp de les Aromes

Camí Vell a les Corts, S/N, L'Escala

El Camp de les Aromes és un espai per descobrir. És una immersió en un entorn únic de plantes aromàtiques i medicinals en el cor de l’Empordà. En la visita, els seus responsables, gent compromesa amb la terra, ofereixen al visitant una experiència vivencial, plaent i divertida amb propostes diverses i pensades per a totes les edats. Un passeig sensorial entre les plantes  per poder gaudir de la natura en aquest espai únic.

Muralla de la ciutat grega | MAC-Empúries

Av/ Puig i Cadafalch, s/n - L'Escala

Durant la primera meitat del segle VI aC, els comerciants grecs originaris de Focea s'establiren sobre un petit promontori estratègicament situat a l'extrem sud del golf de Roses, la Palaia Polis. La ciutat grega d'Empòrion va créixer més tard al sud de l'antiga badia natural, tot esdevenint un enclavament portuari amb un paper clau en el comerç grec a l'occident de la Mediterrània. L'any 218 aC el port emporità és utilitzat com a punt d'entrada a península. 

Fòrum Romà | MAC-Empúries

Av/ Puig i Cadafalch, s/n - L'Escala

Entre els segles I aC i II dC, el Fòrum Romà va ser el centre polític, religiós i alhora econòmic on s’aixecaven els principals edificis públics de la ciuta. Edificis com la basílica i la cúria, o fins i tot el temple capitolí.

En aquesta edició del Festival Portalblau, el Fòrum Romà serà l'espai escollit que farà d'escenari per dels concerts més nombrosos.