Portalblau és un festival únic. Referent en el circuit dels festi- vals que es fan arreu del país. Singular per la bellesa de l’entorn que l’acompanya i pels escenaris on es fan les activitats cultu- rals. Tots ells espais d’alt valor i interès patrimonial.

El meravellós escenari de la Mar d’en Manassa, un autèntic bal- có amb les vistes posades a la Mediterrània; l’imponent Fòrum de la ciutat romana d’Empúries, històric punt de trobada ple de vida i centre neuràlgic de la ciutat romana; l’Alfolí de la Sal, edifici històric del s. XVII declarat Bé Cultural d’Interès Nacional; el Cementiri Mariner, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, i el Jardí Clos del Pastor, edifici declarat Bé Cultural d’Interès Local. Tots ells punts emblemàtics del municipi de l’Escala.

Tots aquests espais narren la importància del llegat històric del qual som hereus. La importància del paisatge com a part indis- pensable en l’evolució social i cultural. La porta d’entrada de la cultura grega i romana a la península Ibèrica. La riquesa de la cultura mediterrània com a resultat de l’intercanvi constant.

En aquesta edició el Festival presentarà més escenaris que mai. Tots ells singulars, de gran bellesa i plens d’història.

Cementiri Mariner

Carrer del Garbí, 15 - L'Escala

Situat al carrer Garbí, número 15, és una joia de l'arquitectura popular mediterrània d’estil neoclàssic, amb els característics nínxols rematats amb triangles i emblanquinats de calç. Es va edificar el 1835 i consta d’un atri d’entrada, un segon recinte amb gran densitat de nínxols i un tercer amb quatre panteons. Víctor Català hi fou enterrada el 1966. Aquest conjunt d’arquitectura popular d’estil neoclàssic, declarat monument el 1974 i actualment Bé Cultural d’Interès Nacional, és únic en la seva categoria a la Costa Brava.

Jardí Clos del Pastor

Passeig Lluís Albert, 11 - L’Escala

Casa i jardí que van ser donats per Antònia Bartomeu i Baró, de Reus, a l’escriptora Caterina Albert (Víctor Català) en reconeixement a la seva activitat literària. Des de 1975 el seu nebot Lluís Albert el tingué obert al públic com a Museu-Arxiu Víctor Català.  L’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Local, és ara propietat de l’Ajuntament de l’Escala, i es troba en fase de rehabilitació, restauració i museïtzació.  Actualment es pot visitar el jardí modernista en el marc de la ruta Víctor Català organitzada des del Museu de l’Escala.

Mar d'en Manassa

Ronda Mar d'en Manassa s/n - L'Escala

D’entre els mil i un racons que amaga el litoral de l’Escala, la Mar d’en Manassa és un dels més preuats. Ofereix unes vistes úniques i de gran valor natural. Si el dia és clar, es pot veure Empúries i la Badia de Roses, que forma part del club de les Badies Més Belles del Món, un reconeixement que només han obtingut 43 badies d'arreu del món. La Mar d’en Manassa és l’espai escollit pel festival Portalblau per realitzar alguns dels concerts. A la caiguda del sol s’obren les portes al públic. Una hora màgica on els colors tenyeixen el paisatge, dibuixant autèntiques obres d’art i experiències úniques.

Plaça Univers

Passeig de Riells - L'Escala

El passeig de Riells està dedicat a la figura del Petit Príncep. Assegut sobre un mur de pedra, contempla immòbil cada sortida del sol de la Costa Brava.   A pocs metres es troba la guineu , que sembla guaitar quelcom en l'horitzó. Més endavant una rosa a terra, un baobab, unes roques volcàniques... La Plaça Univers de l'Escala acollirà per primera vegada el Portalblau Market.

MAC - Empúries / Claustre

Av/ Puig i Cadafalch, s/n - L'Escala

Un altre dels espais escollit enguany pel festival Portalblau ha estat el Claustre de l'edifici que acull els espais museístics i els serveis de la seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Empúries. Un edifici construït sobre l'antic convent servita de Santa Maria de Gràcia, fundat el 1606 sobre una ermita ja existent i que fou abandonat el 1820 a causa de la desamortització. Amb els anys, les instal·lacions del museu s'ampliaren per poder mostrar les troballes més rellevants que avui formen part de les col·leccions del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Empúries.

MAC - Empúries / Muralla de la ciutat grega

Av/ Puig i Cadafalch, s/n - L'Escala

Durant la primera meitat del segle VI aC, els comerciants grecs originaris de Focea s'establiren sobre un petit promontori estratègicament situat a l'extrem sud del golf de Roses, la Palaia Polis. 

La ciutat grega d'Empòrion va créixer més tard al sud de l'antiga badia natural, tot esdevenint un enclavament portuari amb un paper clau en el comerç grec a l'occident de la Mediterrània.  L'any 218 aC el port emporità és utilitzat com a punt d'entrada a península. La Muralla de la ciutat Grega d’Empúries formava part del sistema defensiu de la ciutat.

MAC - Empúries / Fòrum Romà

Av/ Puig i Cadafalch, s/n - L'Escala

El Fòrum Romà (s.I aC-II dC) va ser el centre polític, religiós i econòmic on s’aixecaven els principals edificis públics de la ciutat així com la basílica i la cúria, i el temple capitolí. Enguany, serà l'escenari que acollirà els concerts de gran format del festival Portalblau. Un espai especialment escollit on entorn, art i música fan possibles nits màgiques d'estiu.