Portalblau

L'Escala - Empúries

EL FESTIVAL PORTALBLAU

Organitzat per l’Ajuntament de l’Escala, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i Tem Productions, va néixer l’estiu de 2008 al municipi de l’Escala com a espai de trobada i d’intercanvi cultural a la Mediterrània, coincidint amb la commemoració del centenari de l’inici de les excavacions oficials a Empúries. Al llarg de totes les seves edicions, el Festival ha ofert un ampli ventall de propostes culturals amb la promoció dels valors de la cultura a la Mediterrània com a eix conceptual.


TOTS ELS COLORS DEL BLAU

En aquesta edició, el Festival Portalblau aposta més que mai per la música i les arts escèniques en espais d’alt interès patrimonial. Una programació eclèctica i de qualitat que inclou música, dansa, poesia, presentacions, jornades de reflexió i tota mena de mani- festacions artístiques destinades a tots els públics i presentades en escenaris únics, uns espais de gran riquesa i bellesa patrimonial, històrica i paisatgística.

Portalblau esdevé un portal obert a totes les disciplines artístiques i a totes les arts escèniques, tan variades com ho són les diferents tonalitats del blau. Un color que representa a la perfecció l’esperit de les arts. Un color molt especial. Victor Hugo digué que l’art c’est l’azur, és a dir, que l’art és el blau.

Al llarg de la història han estat molts els escriptors, músics, poetes i artistes de diferents disciplines que, atrets per la màgia i la gran capacitat de reacció emotiva que suggereix i evoca Victor Hugo, han donat testimoni d’aquesta relació tan estreta amb aquest color. Color que ha esdevingut font d’inspiració de les seves obres.

El blau inspira i respira calma, esperança, bellesa, immensitat, solitud, misteri, confiança, sinceritat, creació, emoció... En algunes cultures se’l considera un color protector. El blau és també el color que més persones escullen, en tot el planeta, com el seu preferit. Des del Festival sortosament podem dir que el blau és present en tot moment. El blau ens envolta!

Totes les tonalitats del blau donaran cos i forma a l’edició 2021 del Festival Portalblau. Propostes artístiques de gran qualitat en els millors dels escenaris possibles i, com a teló de fons, la mar Mediterrània.

LA MEDITERRÀNIA ÉS L'ADN DEL FESTIVAL

Alcem la vista, mirem el cel i més enllà, la mar: la Mediterrània. Aquesta mar que ens identifica i que ens parla. Present al llarg dels segles, ens explica, ens narra i ens diu qui som, qui volem ser i qui no. La Mediterrània és punt de trobada de diferents cultures, d’intercanvi, de creixement, de riquesa i de creació. També ha estat el marc de grans batalles i conflictes, i avui, malauradament, és l’escenari d’un gran drama humanitari que ens mostra les desigualtats entre les seves ribes nord i sud, est i oest. En aquesta cruïlla que és la Mediterrània, tan plena de contrasts, tan lluny i, al mateix temps, tan a prop, cal una mirada transformadora i reflexiva i apostar pel compromís social i cultural.

PORTALBLAU, UN FESTIVAL COMPROMÈS

La cultura és un dels elements clarament definitoris de la raça humana. La música i l’art, en totes les seves expressions, són elements necessaris, imprescindibles i efectius en la transmissió dels valors humans.

El Festival Portalblau, sensible amb la situació actual, compromès culturalment i socialment, durà a terme un seguit d’accions per promoure valors socials i mediambientals.

El Festival segueix defensant la creació de nous públics, la recerca de nous talents i el compromís amb els artistes emergents i de KM 0. Reivindicant espais per crear i treballar en xarxa amb la resta d’entitats i programadors culturals.

En aquesta línia, la programació d’aquesta edició incorpora col·laboracions amb el Festival Sismògraf d’Olot (edició 2021) i amb el Festival Mot de Girona i Olot (edició 2019) per tal de fomentar Portalblau com a espai i punt de trobada, de creixement social i de diàleg permanent.

EL MOMENT ACTUAL

Enguany caminem cap a una edició que es veurà afectada, novament, per la crisi sanitària provocada per la COVID-19. El Festival, tal com ho va fer en l’edició passada, es presentarà amb un format adaptat a la situació actual i complint en tot moment amb les mesures sanitàries exigides per les autoritats competents.

El Festival Portalblau no s’atura i segueix reivindicant la cultura com a un dret per a totes i tots i com a una eina imprescindible per fomentar la cohesió social. Perquè la cultura és segura i necessària i per això cal protegir-la, defensar-la i gaudir-la!

El viatge comença. Us convidem a endinsar-vos en les properes planes on trobareu informació detallada de la programació, dels espais i dels serveis del Festival.

Benvingudes i benvinguts al Festival Portalblau! El festival de música i arts a la Mediterrània. Un festival que permet gaudir de les millors propos- tes culturals als millors escenaris possibles.


Us hi esperem!

L'EQUIP DEL FESTIVAL PORTALBLAU


CONCURSOS I SORTEJOS

Des del Festival organitzem setmanalment concursos i sortejos amb patrocinadors i mitjans. En el següent enllaç hi trobareu les bases legals del concurs/sorteig vigent per participar-hi.

Bases Legals MIKI.pdf

Molta sort!