FESTIVAL PORTALBLAU

Música i Art a la Mediterrània

El Festival Portalblau, se celebrarà enguany entre el 18 de març i el 8 de setembre i inclourà més d’una vintena de propostes que tindran lloc a diferents espais de l'Escala i Empúries: la Mar d'en Manassa, l'Alfolí de la Sal, el Jardí Clos del Pastor, la Riba, la Plaça Víctor Català, el Port de la Clota i el Fòrum romà del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries. 

En l'edició 2024 el festival presenta una programació compromesa, donant cabuda a diferents projectes culturals i disciplines artístiques, des de música, teatre, poesia, conferències, tallers, creació, formació, literatura, pensament i fotografia. Una programació amb una acurada selecció de concerts i activitats que presenta una combinació perfecta de talent emergent i figures de renom.  

Portalblau incorpora el cicle de conferències "Mirades Blaves", que ofereix una panoràmica sobre diverses temàtiques que van des de la descolonització i el conflicte al Pròxim Orient fins a la sostenibilitat, l’art, la cultura, el patrimoni i el turisme. Amb la col·laboració de diferents entitats i experts, les “Mirades Blaves” convidaran a reflexionar sobre qüestions clau que afecten la societat contemporània des de perspectives variades i profundes.

Portalblau: Un festival compromès amb el Medi Ambient, la Societat i la Cultura

Portalblau es distingeix per la seva singularitat en la manera de concebre, organitzar i presentar-se, esdevenint un referent en el circuit dels festivals arreu del país. La seva proposta cultural no només destaca per la seva excel·lència artística, sinó també pel disseny d'activitats que incorpora any rere any, reivindicant la cultura accessible, la creació de nous públics i el suport als artistes emergents.Portalblau esdevé un exemple destacat  integrant l'Agenda 2030 i promocionant els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) mitjançant diverses iniciatives. 

El Programa Valors i Compromís és l'espai concebut pel festival, format per diversos projectes i accions destinats a enriquir la comunitat, fomentar la consciència social i mediambiental, i promoure un canvi positiu i sostenible en la societat.

Portalblau no només és un festival, sinó una manifestació vibrant de l'essència humana en tota la seva diversitat i riquesa. És un testimoni viu del compromís dels individus amb la cultura, la comunitat i el medi ambient, reflectint el millor de la capacitat per connectar-nos, aprendre i créixer junts. A través de les seves activitats culturals, tallers de formació i iniciatives sostenibles, Portalblau ens recorda la importància de la solidaritat, la inclusió i la cooperació en la construcció d'un món millor per a tots.  És més que un esdeveniment; és un recordatori inspirador del poder de l'art i la humanitat per transformar i enriquir les nostres vides i el nostre entorn. 

Portalblau és un Festival, RADICALMENT HUMÀ!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Doble Homenatge

La imatge gràfica de la 17a edició del Festival Portalblau s'ha inspirat en una fotografia presa pel fotògraf Miquel Bataller l'any 1970. A la imatge apareix Francisca Rosés, remenant una xarxa de pesca.

 (Remendadora 1970, Fons Miquel Bataller, Arxiu Històric de l'Escala)

Miquel Bataller Fàbregas (Girona, 1942 – l’Escala, 2020)

Miquel Bataller Fàbregas, no només era un excel·lent fotògraf, sinó també un documentalista de gran nivell.  Com a resident adoptiu de l'Escala, va viure amb passió i orgull la seva condició d'ambaixador d'aquesta localitat, guanyant-se el respecte i l'admiració dels seus habitants després d'anys de compromís social i cultural. Les seves milers d'imatges, especialment de la gent del poble i dels pescadors, testimonien aquesta relació estreta amb la comunitat. En Miquel Batalller documentava meticulosament cada imatge que capturava i, en molts casos, regalava les fotografies als mateixos protagonistes que hi apareixien 

Oficis de Mar: Les Remendadores

Les remendadores eren les encarregades de reparar les xarxes de pescar al final de la jornada, Aquesta ocupació, una de les més antigues del món marítim femení, requeria un esforç titànic i una gran perícia. Les remendadores treballaven incansablement, sovint en grups, per assegurar que les xarxes estiguessin llestes per al dia següent. Aquesta feina, tradicionalment realitzada només per dones, es va mantenir fins a la introducció de fibres sintètiques a mitjans del segle XX, que va reduir la necessitat de reparació de les xarxes.